Der skal være en
særlig spiseafdeling, når der er beskæftiget mere end tre ansatte samtidig på arbejdsstedet,
eller hvis ansatte udfører arbejde, der er tilsmudsende, og der ikke klædes om før
spisepauserne. Spiseafdelinger skal normalt indrettes i et særskilt rum.
Arbejdspladsen, fx arbejdsbordet til den enkelte ansatte,
må ikke anvises som spiseplads. Yderligere information om indretning af spiserum findes
i At-vejledning A.1.13, Velfærdsforanstaltninger på faste arbejdssteder
(Arbejdstilsynet, 2005a).
Spiserum skal have
et passende antal borde og siddepladser med ryglæn. Arbejdstilsynet anser mindst 60
cm bordplads til hver spiseplads for at være passende.
Spiseafdelingen skal være forsynet med vask og kogeindretning, eventuelt
placeret i et selvstændigt rum i forbindelse med spiseafdelingen. Der skal være mulighed
for at vaske hænder i nærheden af spiseafdelingen. En køkkenvask kan ikke erstatte
en håndvask.
Spiseafdelingen eller spiserummet
skal have rimelig dagslystilgang, og vinduerne skal anbringes, så det er muligt at
se ud på omgivelserne. Vinduerne skal kunne åbnes, alternativt skal spiseafdelingen
ventileres effektivt på anden måde. Det er bedst, at vinduerne kan åbnes direkte ud
til det fri, da mange mennesker værdsætter den mulighed. Mad og drikke skal kunne
opbevares sundhedsmæssigt forsvarligt, fx i køleskab. Der skal være adgang til frisk
drikkevand.