2.1 Generelt
01.07.2017 -
kap. 2.1 - 2.6 - Helhedsvurdering
Hvad er en helhedsvurdering?
Svar:
Ansøges der om opførelse af bebyggelse der ikke er i overensstemmelse med eller ikke er reguleret af byggerettens bestemmelser, skal kommunen foretage en helhedsvurdering.
Ved helhedsvurderingen vurderer kommunen bebyggelsens samlede omfang og indvirkning på omgivelserne, i forhold til grundstørrelse, bebyggelsesprocent, afstandsforhold, etageantal, bebyggelsens højde, samt de ubebyggede arealers indretning, under inddragelse af de generelle kriterier.
De generelle kriterier udtrykker de hensyn som kommunalbestyrelsen skal inddrage i vurderingen, hvorefter bebyggelsens omfang skal være hensigtsmæssig i forhold til anvendelsen, og bebyggelsen skal sikres tilfredsstillende lysforhold, friarealer, adgangs- og tilkørselsforhold, samt svare til det sædvanlige eller det der til stræbes i et område.
Kap. 2.1, stk. 2 - Bebyggelsesregulerende bestemmelser ctr. lokalplaner.
Hvilket bygningsreglement gælder ved fortolkning af bebyggelsesreguleringen i lokalplaner?
Svar
Det fremgår af byggelovens § 8, stk. 4 samt BR10 kap. 2.1, stk. 2, at bestemmelserne i kap. 2..1 - 2.7 ikke finder anvendelse, hvis en lokalplan, byplanvedtægt eller reguleringsplan efter de tidligere gældende byggelove fastsætter andre bestemmelser om de pågældende forhold. Det er således muligt i en lokalplan at fastsætte en anden bebyggelsesprocent, end den der fremgår af kap. 2.7.
Beregningsreglerne i bygningsreglementets bilag 1.1.3 er selvstændigt gældende regler, der ikke kan ændres ved en lokalplan. Dette fremgår også af vejledningsteksten til kap. 2.1, stk. 2.
Det betyder, at de beregningsregler, der var gældende på tidspunktet for lokalplanens
vedtagelse, fortsat skal lægges til grund for beregningen af bebyggelsesprocenten
i et område, uanset at beregningsreglerne efter senere bygningsreglementer måtte være
ændret.
Se endvidere Erhvervs- og Byggestyrelsens vejledende udtalelse om lokalplansbestemmelser om energiklasser og bebyggelsesprocenter ctr. BR10, som findes under vejledninger.
kap. 2.7 og kap. 2.1, stk. 2 - Byggeretten
Hvad er byggeretten?
Svar:
Byggeretten kan beskrives som retten til at opføre bebyggelse på en grund, såfremt bestemmelserne i BR10, kap. 2.7, om bebyggelsesprocent, etageantal, højde- og afstandsforhold overholdes.
Byggeretten indebærer, at kommunen ikke kan nægte at godkende en ansøgning, om opførelse af bebyggelse der holder sig inden for byggerettens bestemmelser.
Ansøges der om opførelse af bebyggelse der ikke er i overensstemmelse med eller ikke er reguleret af byggerettens bestemmelser, skal kommunen foretage en helhedsvurdering.
Bestemmelser i en lokalplan eller byplanvedtægt om bebyggelsesprocent, etageantal, højde og afstandsforhold, gælder forud for bygningsreglementets bestemmelser.